כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

בדיקות הריון: המדריך המלא והמפורט

מבולבלת מרשימה ארוכה של בדיקות הריון ששמעת עליהן? הנה מורה נבוכים לבדיקות החשובות במהלך ההריון, באיזה שבוע הריון צריך לבצע אותן ועל פי איזה סדר

בדיקת דם לאישה בהריון

תקופת ההריון מלאה בהתרגשות, ציפייה, עריכת תכניות – וגם לא מעט בדיקות. לעיתים נראה כי הלו"ז של האישה ההרה מתמלא בעוד בדיקה ועוד בדיקה, עד שהיא מאבדת את הספירה – אך חשוב לזכור כי הבדיקות קיימות כדי לוודא כי הכל מתנהל כמו שצריך, ולנקוט בצעדים שיועילו, במקרה וקיימת בעיה.

חשוב שתדעי אילו בדיקות הריון הן הכרחיות, אילו ניתנות לבחירתך, ומה מצפה לך בכל בדיקה ובדיקה. הנה מורה נבוכים:

בדיקות גנטיות

בדיקות אלו אינן חובה, אך הן מומלצות לזוגות שמתכננים להפוך להורים, ונערכות בדרך כלל לפני ניסיונותיהם להרות. עם זאת, עבור מי שיודעים על מחלות תורשתיות במשפחה – ניתן לבצען גם אחרי הכניסה להריון פחות מתוכנן. מטרת הבדיקות לוודא כי המפגש בין המטען הגנטי של כל אחד מההורים, הוא לא כזה ששם את העובר בקבוצת סיכון למחלות תורשתיות. ואם נמצא שכן – יבוצעו בדיקות נוספות, לאבחון מצב העובר.

המלצת משרד הבריאות היא לבצע לכלל האוכלוסיה בדיקות דם לסיסטיק פיברוזיס ואיקס שביר (בדיקה שעל האישה לערוך קודם ובהתאם לממצאים תערך גם על הגבר) וכן ל-SMA. מעבר לכך – תינתנה המלצות על ידי יועצת גנטית, בהתאם למוצא כל אחד מבני הזוג. מרבית הבדיקות הגנטיות נמצאות בסל התרופות.

בדיקות דם ושתן

מיד לאחר הביקור הראשון אצל רופא הנשים ורצוי עד שבוע 12 להריון, יש לבצע בדיקת דם הבודקת ספירת דם, סוג דם ונוגדים ל-RH, בדיקת דם לסוכר בצום, נוגדנים לעגבת ובדיקת שתן לכללית ולתרבית. יתכן והרופא יוסיף בדיקות נוספות לפי שיקול דעתו. בדיקות אלה כלולות בסל התרופות וניתן לבצען בקופת החולים. מטרתן לאתר חוסר דם, נשאות לתלסמיה, אי התאמה בסוג הדם של בני הזוג, סוכרת טרום הריונית וזהום סמוי בשתן.

בדיקת אולטראסאונד לאישה בהריון

בדיקת אולטרסאונד

בין שבוע הריון 12-6, יש לבצע בדיקת אולטרסאונד שמטרתה לקבוע את גיל ההריון, תקינותו ומספר העוברים.

בדיקת דם NIPT

בדיקת דם שאפשר לבצע החל מהשבוע ה-10 להריון, אשר בודקת את המקור השלייתי הנמצא בדם האם, ויש בידה ללמד על הפרעות כרומוזומליות אצל העובר, ובפרט תסמונת דאון. הבדיקה מהווה בדיקת סקר ובמידה ומקבלים תוצאה חריגה יש לבצע בדיקת מי שפיר או סיסי שליה. הבדיקה חדשה יחסית, ולא כלולה בשלב זה בסל התרופות, אך קיימים החזרים במסגרת הביטוחים המשלימים, בהתאם למסלול הביטוח.

בדיקת סקר שליש ראשון

בדיקה שיש לבצע החל משבוע 11 ועד שבוע 13. במהלך בדיקה זו, הכלולה בסל התרופות, במימון חלקי של האישה ההרה, הרופא בודק באולטרסאונד את ה"שקיפות העורפית" של העובר – כלומר עובי הנוזל הנאגר באיזור עורפו, במילימטרים. את הממצאים הוא ישלב עם ממצאי בדיקת דם שתערך לאם במקביל – הבודקת PAPP-A ו – free beta HCG. תוצאות הבדיקות האלה, משולבות, מאפשרות גילוי מוקדם של מומים שונים וקביעה מוקדמת של רמת הסיכון לתסמונת דאון בעובר. הדבר עוזר בהחלטות לגבי מעקב ההריון, ובעיקר בהחלטה האם לבצע בדיקת מי שפיר בהמשך.

בדיקת סקירת מערכות מוקדמת

בדיקה זו יכולה להתבצע בין שבוע 13 ועד לשבוע 17 של ההריון. היא נעשית באולטרסאונד, וצופה בהתפתחות העובר כדי לוודא שאין מומים או חריגות במבנה העובר. הבדיקה לא כלולה בסל הבריאות ואיננה חובה, ניתן לבצעה במסגרת הביטוחים המשלימים או באופן פרטי.

אישה שותה מכוס

בדיקת סקר שליש שני

בדיקת דם לאם, המתבצעת בין שבוע הריון 16 ל-20 – הידועה גם בשמות – "חלבון עוברי", "תבחין משולש", או "תבחין מרובע". מטרת בדיקה זו לאתר הריון בעל סיכון למומים פתוחים בתעלת העצבים של העובר, וכן לבדוק את הסיכון לאי סדרים כרומוזומלים כגון תסמונת דאון ומומים בעמוד השדרה. כמו במקרה של סקר השליש הראשון, ממצאי הבדיקה יעזרו לקבל החלטה האם לבצע בדיקת מי שפיר, שתוצאותיה הן המדויקות ביותר בהקשר הזה.

בדיקת מי שפיר

בדיקה הנועדה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות בעובר. בדיקה זו כלולה בסל הבריאות לנשים מעל גיל 35 או לנשים שניתנה להן המלצה של גנטיקאי לערוך אותה, בהסתמך על בדיקות סקר השליש הראשון ו/או השני. הבדיקה כרוכה בסיכון מסוים להריון (סיכון של 0.5% להפלה), לכן לא כולן ממהרות לבצעה. הבדיקה נעשית בהוצאת מי שפיר מתוך הרחם במחט, והעברתם למעבדה לבדיקת הכרומוזומים של העובר ואבחון מחלה גנטית. בדיקת מי השפיר תתן אבחנה חד משמעית לגבי קיומה של תסמונת דאון, או מומים כרוזומליים אחרים בניגוד בדיקת סקר שליש ראשון וסקר שליש שני המהוות בדיקות אבחון ומעריכות רק רמת הסיכון.

ניתן לשלוח חלק מהנוזל לבדיקה מהירה מסוג FISH, שבודקת רק את התסמונות העיקריות; ונותנת מענה בתוך 48 שעות, במקום 3 שבועות במקרים הרגילים. היתרון של בדיקה זו, הוא המענה המהיר שעוזר להתמודד עם החרדה ומזרז קבלת החלטה במקרה של ממצא חיובי. את שאר נוזל הבדיקה רצוי להעביר במסלול הרגיל, ולקבל את התוצאות המלאות בהמשך.

בדיקת סקירת מערכות מאוחרת

בין שבועות הריון 19 ל-25 (מומלץ בין שבוע הריון 20 ל-23) מומלץ לבצע סקירת מערכות "בסיסית" או בדיקת אולטרסאונד לסקירת מערכות "מקיפה" הבודקת באמצעות אולטרסאונד את שלמות מערכות הגוף של העובר ואת תפקודן ומאפשרת לאתר מומים מולדים או חריגות במבנה העובר. האיברים כבר נראים בבירור על מסך האולטרסאונד, ואפשר אפילו לקבל תמונות למזכרת. הבדיקה הבסיסית כלולה בסל, את הבדיקה המקיפה ניתן לבצע באופן פרטי, תמורת תשלום.

בדיקת העמסת סוכר

בדיקת דם המתבצעת בין שבוע 24 להריון ועד לשבוע 28. הבדיקה נועדה לאתר סוכרת הריון, שהוא מצב שחלק מהנשים ההרות סובלות ממנו, ודורש טיפול. אופן הבדיקה: תתבקשי להגיע לבדיקה אחרי צום, לשתות כוס של תמיסת גלוקוז ושעה אחר כך, ייבדקו רמות הסוכר שלך בדם. אם יתגלו רמות גבוהות של סוכר, תתבקשי לערוך בדיקה נוספת, גם היא בצום.

הכנסו לקריאה על בדיקות לאחר הלידה.