כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

המדריך המלא לסימפטומים ותופעות לוואי בהריון

תקופת ההריון גופך עובר שינויים רבים ואת עלולה לחוות סימפומים ותופעות לוואי בהריון. איך מקלים ומטפלים? כל המידע כאן

אישה בהריון שוכבת על הספה ומחזיקה בבטן ובראש שלה

יצירת חיים חדשים בגופך, הוא אחד התהליכים המורכבים והדינאמיים שתעברי בחייך. לעתים תקופת ההריון מאופיינת בתופעות לוואי שניתן לטפל בהן בבית. אבל לא אצל כולן. יתכנו גם הריונות הכוללים תופעות לוואי שדורשות התערבות רפואית. להלן מספר סימפטומים הידועים כאופייניים לתקופת ההריון והמלצה מה ניתן לעשות כדי להקל עליהן.

הנה רשימת התופעות, מהקלה אל היותר מורכבת:

חוסר נוחות כללית

  • תכיפות במתן שתן – נמליץ להגביל את כמות השתייה לפני השינה כדי לעבור לילה שקט של שינה מספקת.
  • עייפות – מצב אופייני לתחילת ההריון ולסופו. בהתייעצות עם רופא, נסי להתעמל בכל יום כדי לשמור על רמת האנרגיה ולשכב לנוח לפחות פעם ביום.
  • סחרחורת – כדי לא לסבול מסחרחורות מומלץ כי תשני תנוחות גוף באטיות. חשוב גם לאכול באופן מסודר, להרבות בשתיית נוזלים ולהימנע משהות ממושכת בשמש. מומלץ לדווח לרופא/ה על סחרחורות, כדי שתשלול בעיות של לחץ דם נמוך ועוד.

 

סימפטומים ברגליים ובידיים

  • התנפחות הידיים והרגליים – כפות הרגליים הפכו לרחבות ולא נכנסות לנעליים הקבועות, הצמידים והטבעות מחכים ליום בו כפות הידיים יחזרו לעצמן? מוכר.. הנה כמה פעולות שיכולות לעזור במקרה של התנפחות ידיים ורגליים בהריון: לשכב על צד שמאל למשך 30 דקות – שלוש עד ארבע פעמים ביום; להתעמל לעתים תכופות; להרבות בשתיית נוזלים ולאכול שלוש מנות חלבונים ביום. שימי לב: חשוב לדווח לרופא/ה אם את מתעוררת בבוקר עם נפיחויות בגפיים.
  • כאבים חזקים ברגליים – לכאבים כאלה יכולות להיות מגוון סיבות. כאשר את חשה בכאב חזק, מומלץ כי תשני תנוחה. אם את יושבת – עמדי, אם את עומדת – שבי.
  • התכווצות שרירים ברגל התחתונה – התופעה שמקפיצה אותך למצב מתיחה פתאומי. כדי להמנע מהתכווצויות, הרימי רגליים לעיתים תכופות במשך שעות היום, הטי את אצבעות הרגליים כלפי מעלה ולחצי על פיקת הברך כלפי מטה. להקלה, מומלץ גם שתניחי על הרגליים קומפרסים או בקבוק חם. כדי לא להחמיר את ההתכווצויות, עדיף להימנע מארוחות כבדות לפני השינה.

אישה בהריון מחזיקה את הגב התחתון שלה בשתי ידיים גב

  • כאבים בגב התחתון – מנוחה יכולה להקל על כאבים בגב התחתון וגם הקפדה על יציבה נכונה ותרגילי התעמלות המיועדים לאגן הירכיים. אם הגב התחתון שלך רגיש, אל תעמדי במקום אחד לפרק זמן ארוך והקפידי להיות בתנועה. כשאת יושבת, אם ניתן, הניחי רגליים ישרות על הדום. נעלי עקב לא מומלצות כשהגב נוטה לכאבים.
  • תחושת חולשה בזמן שכיבה על הגב – נסי תנוחות שכיבה שונות. המומלצת היא שכיבה על צד השמאל.

סימפטומים בשדיים ובנרתיק

  • רגישות בשדיים – כדי להקל על התחושה, תוכלי ללבוש חזייה תומכת למשך 24 שעות.
  • הפרשה מהשדיים – תוכלי להניח פדים למניקות בחזייה, כדי לספוג את ההפרשות.
  • הפרשה מן הנרתיק – מומלץ לרחוץ לעתים תכופות את החלק החיצוני של הנרתיק, בסבון לא מבושם ולהימנע מסבונים או תרסיסים חודרניים המוגדרים כמוצרים להיגיינה נשית. שימי לב, גם מגע של נייר טואלט צבעוני או מבושם עם האיזור, יכול להחמיר את הגרד. מומלץ להימנע גם מלבישת גרביונים, מחוכים ומכנסיים צרים שגורמים לחיכוך תכוף של הבד עם העור. תחתוני כותנה יטיבו איתך. במידה ועצות אלו אינן עוזרות לך, דברי על הבעיה עם הרופא/ה.

בריאות הפה

  • הפרשות ריריות מוגברות מהאף, מהגרון או מהפה – תופעת לוואי מטרידה שאופיינית לתקופת ההריון. לא מומלץ להשתמש בתרופות ללא מרשם מרופא להקלת הסימפטומים.
  • דימום מהחניכיים – החניכיים רגישות יותר בתקופת ההריון. היי עדינה איתם יותר מהרגיל וצחצחי בעדינות במברשת שיניים רכה. כדי לחזק את בריאות החניכיים, הרבי בשתיית מיץ תפוזים ובאכילת מאכלים העשירים בוויטמין C.

בעיות רציניות שדורשות התערבות רפואית

  • יתר לחץ דם כרוני – אם את סובלת מיתר לחץ דם ואת בהריון, חשוב שתרבי במנוחה ותשכבי על הצד השמאלי, מה שיאפשר לתינוק לקבל את מירב החמצן והמזון. המשיכי בטיפול התרופתי נגד לחץ דם כפי שנרשם לך גם כאשר את מרגישה טוב. ליתר לחץ דם אין תסמינים אבל יש להישמר ממנו. לחץ דם גבוה, עלול להוביל ללידת תינוק קטן או לא בריא. כדי למנוע לחץ דם גבוה, הקפידי על ארוחות מאוזנות ועשירות בחלבון – בשר מסוגים שונים, דגים, ביצים, חמאת בוטנים, חלב ושעועית יבשה. כמו כן, אל תוסיפי מלח למזון. ניתן לתכנן ארוחות מתאימות ללחץ הדם ולתקופת ההריון בעזרת תזונאי/ת. אם את סובלת מיתר לחץ דם כרוני, את עלולה לפתח יתר
  • לחץ דם הריוני – רעלת הריון או טוקסמיה. הרופאים ודאי יבדקו האם קיימים אצלך סימנים לרעלת כגון נוכחות חלבון בשתן. צרי קשר עם הרופא/ה אם את מבחינה באחד או יותר מן התסמינים הבאים: עלייה מהירה במשקל (יותר מקילו בשבוע); נפיחות בפנים, בעיניים או בידיים; כאבי ראש עזים; כאבי בטן עזים; ראייה מטושטשת או נקודות לפני העיניים; התקפי עוויתות.
  • סוכרת הריונית – מתאפיינת ברמת יתר של סוכר בזמן ההריון, מתפתחת בדרך כלל במהלך ששת החודשים האחרונים של ההריון ונעלמת בדרך כלל לאחר הלידה. מספר נשים מפתחות סוכרת הריונית כיוון שגופן אינו מייצר די אינסולין לטיפול ברמות הסוכר הגבוהות המגורות על ידי הורמוני השיליה המתהווים בזמן ההריון. תינוקך יכול להיות בריא גם אם אובחנת בסכרת הריונית, הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על רמות הסוכר ככל הניתן, כך שתהיינה קרובות לנורמה.

קלוז אפ לבטן של אישה בהריון עוברת בדיקת אולטרסאונד

אי ספיקת צוואר הרחם

  • אי ספיקת צוואר הרחם בשליש השני להריון – בשלב יחסית מתקדם של ההריון יתכן מצב שבו הצירים מתחילים לפני שהתינוק בשל ליציאה. קיימים סוגים שונים של טיפול רפואי, שימנעו מצב כזה ותיתכן גם תפירה של צוואר הרחם כדי למנוע ממנו להיפתח טרם זמנו. הליך כזה מתבצע תחת הרדמה כללית בבית החולים, בין השבוע ה- 14 ל- 24 וכרוך אחר כך ביום-יומיים של אשפוז והתאוששות לאחר הניתוח. במקרים מסויימים יוסרו התפרים על ידי הרופא/ה בשבוע ה-37 של ההריון כדי לאפשר לידה וגינלית. את התפרים ניתן להסיר במרפאה ללא צורך בהרדמה. במקרים אחרים של תפירת רחם, התפר יישאר במקומו, התינוק ייוולד בניתוח קיסרי והתפירה תישאר ותשמש להריון הבא. התייעצי עם הרופא/ה באשר לאופציה הטובה ביותר עבורך.
  • אי ספיקת צוואר הרחם בשליש השלישי להריון – אצל מספר נשים ייפתח צוואר הרחם ללא כאבים או התכווצויות בשל אי ספיקה של צוואר הרחם, בין השבוע ה-16 לשבוע ה-24 של ההריון. יש נשים שהן מועדות לתופעה זו אם עברו בעבר הפלה, ניתוח בצוואר הרחם או שצוואר הרחם שלהן ניזוק בלידות קודמות. במידה ואת מועדת לבעיה מסוג זה, תתבקשי להגיע לביקורת של צוואר הרחם אחת לשלושה שבועות. מבחינת אורח חיים, יש להניח שההמלצות הרפואיות שתקבלי יהיו: לשכב על צד השמאלי למשך שעה או יותר – פעמיים ביום. להפסיק כל פעילות ספורטיבית, לרבות הרמת משאות כבדים או עלייה וירידה תכופות במדרגות. לרוב תידרש גם הפסקה או הגבלה בקיום יחסי מין. תתבקשי ליצור קשר עם הרופא/ה אם את חווה תסמינים של צירים מוקדמים, כמו כאב או לחץ בגב התחתון, בבטן או בירכיים; התכווצויות או תחושה של בטן מתוחה; הפרשה וגינלית מוגברת או דימום קל או כבד מהנרתיק.